Watergidsen, dit is de originele benaming voor meiden van 10 tot 15 jaar binnen de watertak van scouting. Door vernieuwingen bij Scouting Nederland heten de watergidsen (en zeeverkenners) nu officieel Scouts, net als de landtak van scouting. Bij Phileretmai zijn we er zo aan gewend om onze leden gidsen te noemen, dat we dat binnen de groep zo houden.

Op zaterdagmiddag van 13.00u tot 17.00u (zomer) en 13.00u tot 16.00u (winter) draaien de gidsen groep. Zeilen, roeien, wrikken en kanoën zijn hoofdzakelijk de activiteiten in de zomer waarbij de nadruk ligt op samenwerken, plezier maken, leren van elkaar en zelfstandig kunnen handelen.

We hebben op dit moment drie boten (lelievletten) waar de gidsen mee varen. Ze zijn ingedeeld in vaste ‘bakken’ (naar oud gebruik uit de VOC-tijd) die een eigen boot hebben. Hierdoor leert men elkaar goed kennen en krijg je naast een goede samenwerking ook een heel gezellig groepje vriendinnen!

Zeilen

Bij de gidsen leer je hoe je zelf kunt zeilen. We werken met afkruislijsten. Zo leer je het hele jaar door over de boot, het zeilen, de veiligheid en voorrangsregels. Zodra je iets onder de knie hebt, wordt dit afgekruist op de lijst. Is de lijst vol en heb je het examen gehaald, dan krijg je het bijbehorende insigne! Uiteindelijk kun je hier je CWO 1, 2 en 3 kielboot halen. Dit zijn nationaal erkende zeildiploma’s!

Heb je nog nooit gezeild? Dat is geen probleem! Of je nu veel, weinig of geen ervaring hebt: je bent altijd welkom en zullen de uitdagingen aanpassen op jouw niveau! Lijkt het je wat? Kom eens langs!